Epoxiutbildning – både ett krav och för säkerhetens skull

För att måla med en 2-komponentsfärg krävs utbildning i och med att de innehåller hälsovådliga beståndsdelar. Vår tekniska säljare inom måleri Johan Hertzman håller i utbildningar och berättar att om man har otur, så kan man utveckla en allergi redan vid första kontakten med produkten. Avsaknad av utbildning kan även ge dryga böter.

En av Johan Hertzmans arbetsuppgifter är att utbilda våra kunder i målning med 2- komponents epoxifärger, även kallat hårdplastmålning. Han berättar att många av produkterna innehåller isocyanater, som är allergiframkallande.
– Har man otur kan man utveckla en allergi redan vid första kontakten. Doften i nya bilar är hårdplast som härdar. Om man utvecklar en allergi kan man inte gå in i en ny bil eller fortsätta sitt yrke som målare.

Vi har flera 2-komponentsprodukter hemma, då de krävs vid exempelvis rostskyddsmålning och målning av vattentäta ytor.
– De används även när man målar golv för att de ska bli slitstarka. Den extremt hårda ytan går inte att få med en 1-komponentsfärg. 

Nya produkter upplevs inte som farliga

När Johan var ung innehöll epoxifärgerna lösningsmedel. I och med den starka lukten var det naturligt att ta det försiktigt.
– Nya produkter är vattenbaserade och luktar inte. Då upplevs de inte som lika farliga.
Tyvärr brister kunskapen hos vissa målare om hur farliga epoxifärger kan vara. Kommer man från utlandet kan man inte heller läsa de svenska varningstexterna. Vi vill inte att människor blir skadade på sitt arbete.

Dryga böter om man saknar utbildning

Ska man handskas med dessa produkter kräver Arbetsmiljöverket att man har en utbildning, annars kan det bli dryga böter.
– Efter vår utbildning får man ett certifikat som gäller i fem år. Sen måste man gå utbildningen igen. Använder man epoxifärger hemma finns det inget krav på utbildning, men det är viktigt att följa de säkerhetsföreskrifter som finns på produkten.