Fasadmålning Colorama Norrköping

Fasadmålning

Fasadmålning – behöver man måla om huset vart tionde år? Det beror på hur din fasad mår och hur stora påfrestningar huset utsätts för.

–Hus som ligger mer skyddade från väder och vind har betydligt mindre påfrestningar från väder och vind än ett hus som ligger helt oskyddat. Då är det bättre att titta på fasaden än att tänka att man ska måla var tionde år, säger Johan Hertzman, fasadexpert på Colorama Norrköping.

Börja med att titta på husets alla fyra husväggar för att leta efter tecken om det är dags att måla om. Titta efter om färgen har bleknat, färgfilmen ser matt och porös ut. Sidan som slits mest är oftast den som får mest sol, vind och vatten.

Fasadmålning & lyckat slutresultat

Alla färgtyper har olika egenskaper som gör att de passar för olika ytor. En del färgtyper passar inte ihop och har du otur kan ett felval stå dig dyrt.

  1. Börja i färgfackhandeln. Boka en fasadexpert om du är osäker på vilken slags färg ditt hus är målat med tidigare. Läs mer
  2. Att måla en husvägg kan ta tid och då är det viktigt att ha en pensel som ligger skönt i handen och som tar mycket färg. Köp riktiga verktyg.
  3. Var säker på när det är målningsläge genom att använda en fuktmätare. Då vet du att virket inte är för fuktigt.