Inredningsexpert hjälper dig med tapeter

Ta hjälp av våra inredningsexperter med val av tapeter. Vi har något som passar alla smaker och stilar.

Ta hjälp av våra inredningsexperter att välja tapeter

När du vill få hjälp och förslag på hur du kan omsätta dina inredningsdrömmar i verkligheten. Skapa en helhet och en röd tråd i din inredning!

Inredningsexperternas tumregler för att välja rätt tapeter till hemmet

Personligt vs diskret
Förstärk personligheten hos den som bor i hemmet och våga lite extra. När du satsar på det du verkligen tycker om, trivs du i ditt hem.

Fondvägg vs helt rum
Det är inte alltid som en fondvägg gör ett rum lugnare. Ibland kan det bli mer harmoniskt att sätta samma tapet på alla väggar, annars kan fondväggen bli dominant och få hela rummet i obalans. Men vill du verkligen ha den ”galna” tapeten och är rädd att ledsna på den – sätt den på ett ställe där du inte vistas så mycket. Kanske i hallen i stället för i vardagsrummet.

Personligt vs lugnt
Följ upp den ”galna” tapeten du älskar i rummet intill genom att hitta en röd tråd. Du kan jobba med ett liknande mönster fast svagare, eller fånga upp en kulör. Ränder blir jättefint till mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg. Så till en fondvägg kan du gärna sätta en randig tapet.

Ränder på bredden vs höjden
När du ställer ränderna upp blir det en inramning av både rummet och en eventuell fondtapet, medan liggande ränder kan ge ett oavslutat intryck när de försvinner in i en fondtapet. En tapet med stående ränder höjer rummet så takhöjden känns högre, medan en liggande däremot breddar rummet. På vilket håll ränderna ska vara har varierat med trenderna, men själva randen är tidlös och kommer alltid att vara aktuell.

Kulörer vs känslor
Det är en god idé att fundera på vilken aktivitet rummet ska användas till innan du väljer kulör på väggarna. Blått och grönt är passiva kulörer medan gult och rött är aktiva. Tumregeln är att på, till exempel, en hallyta kan du ha aktivare kulörer medan passiva kulörer kan passa bättre på ytor där du vill koppla av. Vitt och grått är neutrala kulörer och beror av vad du gör med rummet i övrigt.

Mönsterpassning eller inte
Räds inte mönsterpassning! Den äldre generationen är vana vid de gamla papperstapeterna som var mycket svårare att sätta upp och varnar gärna för mönsterpassning. Men moderna tapeter är lätta att sätta upp och går inte sönder. Så förstora inte upp arbetet. När du väl gör det inser du att det går snabbt och smidigt. Fråga gärna i din Coloramabutik när det är dags att tapetsera – så får du rätt arbetsgång och rätt verktyg för att lyckas.

Behöver du hjälp med ditt inredningsprojekt?
Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Våra inredningsexperter kombinerar färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning för ett lyckat slutresultat. Vi hjälper dig med att inreda hela ditt hem, arbetsplats eller den offentliga miljön.