Kulörer och ljusinsläpp

Kulörer och ljusinsläpp

Kulörer beter sig olika beroende på mängden ljusinsläpp och rummets läge. En tumregel är att alla kulörer blir kallare i ett rum med norrläge. Utgår vi från gråskalan, så kan det bli väldigt stor skillnad mellan den ton du kanske sett hemma hos en kompis och hur det blir hemma hos dig. För att få till en snygg och neutralt grå kulör i ett rum med norrläge rekommenderar våra inredningsexperter alltid att du väljer en varmare grå än vad du förmodligen hade sett framför dig.

Börja med att köpa en provburk innan beslutet tas. Då får du möjligheten att se hur färgen ser ut med ditt ljusinsläpp. Våra inredningsexperter rekommenderar varmt att man målar upp provburken på en skiva som sedan kan flyttas runt i rummet. På så vis kan man se hur kulören beter sig i olika lägen och beroende på om det är mörkt eller ljust. Detta gäller framför allt i det svåra norrläget men även rum i söderläge har sina utmaningar.

– Ja, det finns alltid viss risk för kulörsmitta. Titta ut genom fönstret och se vad som kan påverka kulörupplevelsen hos dig. Ett rött hus? Massvis av grönska? Provmåla först, så slipper du stå där med tio liter färg som du inte vill använda.