Utbilda_stadpersonal_Colorama_Norrkoping

Utbilda din städpersonal för bättre lönsamhet

Att städa är en hel vetenskap. Förutom att din personal ska ha koll på hur olika ytor reagerar med olika kemikalier, ska de även ha koll på vilken metod som passar bäst för att arbetet ska vara effektivt och ge önskat resultat. Som tur är finns Jesper Hedlund, han är proffs på rengöring och hjälper företag att utbilda sin personal.

Vår tekniska säljare inom städ och rengöring, Jesper Hedlund är på språng. Han ska precis i väg för att hålla en praktisk utbildning för personal på Kolmårdens djurpark i hur man kör en singelskurmaskin på bästa sätt.

Vår tekniska säljare inom städ och rengöring, Jesper Hedlund är på språng. Han ska precis i väg för att hålla en praktisk utbildning för personal på Kolmårdens djurpark i hur man kör en singelskurmaskin på bästa sätt.

– Det här är det som är charmen med min tjänst, den är så mångfacetterad.

En del av hans arbete går ut på att utbilda företag i hur man städar på bästa sätt.

– Det gäller att ha materialkännedom och hur olika ytor reagerar med olika kemikalier. Använder man fel produkt på en yta kan resultatet bli katastrofalt.

Bland kunderna syns många städföretag som vill utbilda sin personal.

– De uppskattar att jag erbjuder utbildning efter arbetstid. Jag är flexibel och anpassar mig till när kunden kan.

Skräddarsydda utbildningar efter kundens behov

I och med att förutsättningarna är så varierade, skräddarsyr Jesper alla städutbildningar efter kundens behov.

– Vi börjar med ett möte där vi går igenom mål och önskemål, därefter utarbetar jag ett förslag som kunden får godkänna. Det kan handla om allt från grundläggande städ och hygien till avancerade golvvårdsutbildningar. Jag har en grund att utgå från sen plockar jag ihop de delar kunden behöver beroende på arbetsuppgifter och kunskapsnivå.

Miljön blir en allt viktigare faktor

Miljöfokuset växer allt mer när det kommer till städning och är en återkommande del i Jespers utbildningar.

– För ett tag sen utbildade jag en hel kommun under två dagar i hur man rengör utan städkemikalier som en del i deras miljötänk.

Han berättar att en del i miljötänket är att späda produkterna till rätt koncentration för ytan.

Hinner inte förmedla kunskapen

Jesper berättar att generellt sett är kunskapsnivån hos personalen på städbolag låg. Förutom att arbetsledarna inte hinner förmedla kunskap till personalen kommer nya material och produkter hela tiden.

– Personalen är den absolut största kostnaden för städbolag, därför är det viktigt att satsa på dem. Genom rätt metoder och produkter spar de tid, och tid är pengar. Men företaget måste ha en ledare som förstår värdet av utbildad personal, säger han och fortsätter:

– Jag har ett stort nätverk av kunder som vill anlita mig för de vet vad jag går för. Jag är inte billigast, men de vet att det ger resultat.